Facebook

Szájsebészet: Vele vagy nélküle?

  A szájsebészet szó hallatán általában mindenki megborzong. Rémtörténetek, barátok beszámolói, esetleg személyes rossz tapasztalatok késztetik erre az embert. A szájsebészetet jobb elkerülni, mondogatjuk, ne is gondoljunk rá, majd ha jönni fog, úgysincs mit tenni. De vajon mindenkit utolér? Miért nem úgy teremtettek meg minket, hogy ne legyen soha szájsebészre szükség?

  A szájsebészet már nagyon régóta létezik, már az ókorban megoldották a legegyszerűbb szájsebészeti beavatkozásokat, mint például a foghúzást. Később, ahogy fejlődött az emberiség, egyre több olyan műszer állt rendelkezésre, amelyekkel már precízebb, fájdalommentes kezeléseket lehetett végrehajtani. Ki ne hallott volna arról, hogy egy emberöltővel ezelőtt, a szüleinknek még "vésni" kellett a fogát. Vagy arról, hogy az érzéstelenítők sem voltak azért 100 %-osak és hamar elillantak, akár még a kezelés vége előtt? A folyamatos fejlődésre való törekvést természetesen az adódó problémák sokfélesége és a páciensek megnövekedett elvárásai táplálják, és a mai napig tart.

  A szájsebészet a fogászat egyik specializálódott területe, ami önmagában foglal minden olyan szájüregi műtétet, mely a rágóapparátus működésének helyreállítását célozza. Egyszerűen mondva: minden "véres" beavatkozás ide tartozik, ami a szájban történik. Az meg legtöbbünkbe belénk van kódolva, hogy azt nem szeretjük...

  Le lehet-e élni egy hosszú életet anélkül, hogy szájsebészre lenne szükségünk?

  Valószínűleg nem. Tegyük fel, hogy 6 éves korunk óta (ebben a korban bújnak elő az első maradó fogak) minden nap legalább 2x helyesen megmossuk a fogunkat. Tegyük fel, hogy évente 1x elmegyünk fogorvosi szűrésre, hogy a fogkövünket eltávolítsák és az esetleges szuvasodásokat ellássa a fogorvos. Tegyük fel, hogy fogaink szép rendben előtörtek és pont az optimális helyzetükbe kerültek torlódások nélkül (a helytelenül álló fogakat sokszor szinte lehetetlen megfelelően megtisztítani). De ha nem így történt és fogszabályozót viselve helyrehozták és sorba állították a fogakat, akkor lehetséges, hogy megússzunk egy szájsebészeti "kalandot"? Már csak két dolognak kell teljesülnie az előzőekben felsoroltakon kívül. Az, hogy bölcsességfogaink is rendben elférjenek vagy soha ne is legyenek, csírájukban hiányozzanak. Ha mindez adott, akkor már csak a jó gének öröklése, dohányzás-, alkohol- és stresszmentes életmód és az egészséges táplálkozás marad. És nem teljes a lista, ezek csak a legfontosabb tényezők, melyek alapvetően meghatározzák fogaink élettartamát. Minél több tényező megvan, annál nagyobb eséllyel őrizhetjük meg fogainkat hosszú távon.

  Ha azonban egy fog már nem megmenthető, el kell távolítani, ami nem mindig egyszerű feladat, szaktudást igényelhet - nem is mindig a fogeltávolítás maga, hanem az esetleges szövődmények. Ugyanez a helyzet, ha egy rossz helyzetben növekvő bölcsességfogat kell műtétileg eltávolítani.

  Ha az elvesztett fogakat pótolni szeretnénk, manapság az implantátumok beültetése a legjobb választás, amit szintén szájsebész végez. Ezek csak a leggyakoribb beavatkozások, de természetesen sokkal színesebb a paletta. Mindenki hallott már a gyökérkezelt fogak töréséről vagy a gyökéren kialakuló cisztákról. Ilyenkor a körültekintő fogeltávolítás létfontosságú a későbbi implantátum-beültetés szempontjából. Sajnos, sokszor teljesen egészséges fogakat is el kell távolítani, mert nem tudtak kinőni és veszélyeztetik a többi fog egészségét (bölcsességfogak, impaktált szemfogak, számfeletti fogak). A sor nagyon hosszú.

  Persze nagy odafigyeléssel, jó genetikai háttérrel és egy kis szerencsével (mert a baleseteket ugyebár még nem is említettem) elkerülhető, hogy valaha szájsebészeten kelljen kikötnie. De az is egyértelmű, hogy sokkal nagyobb eséllyel lesz rá példa, hogy élete folyamán legalább egyszer valamilyen okból szájsebészetre kell mennie, vagy oda irányítják.

  Akkor vele, vagy nélküle?

  Nem szeretnék százalékos arányokkal előrukkolni, de érezhető, hogy nagyobb valószínűséggel VELE a válasz. A mai szakosodott világban szinte minden fogorvos összedolgozik egy specialistával, aki a kényes eseteket megoldja, és ez a személy általában egy parodontológus, egy endodontus, egy fogszabályozó orvos vagy egy szájsebész.Ha mindent összevetünk, úgy tűnik, előbb vagy utóbb találkozni fog velem vagy valamelyik kollégámmal. A kérdés már csak az: Előbb? Vagy utóbb?

  Dr. Dinu Roland
  Fogszakorvos
  Dentoalveoláris sebész

  A szájsebészet szó hallatán általában mindenki megborzong. Rémtörténetek, barátok beszámolói, esetleg személyes rossz tapasztalatok késztetik erre az embert. A szájsebészetet jobb elkerülni, mondogatjuk, ne is gondoljunk rá, majd ha jönni fog, úgysincs mit tenni. De vajon mindenkit utolér? Miért nem úgy teremtettek meg minket, hogy ne legyen soha szájsebészre szükség?