Műtét utáni teendők

Bölcsességfog műtét utáni teendők

A sebészi fogeltávolítások külön kategóriáját képezi a bölcsességfogak eltávolítása. Amíg egy "egyszerű" foghúzás után csupán 1-2 napig tartó érzékenység jelentkezik, és sokszor még fájdalomcsillapító bevételét sem igényel a gyógyulási fázis, addig bölcsességfogak esetében a posztoperatív panaszok szinte mindig menetrendszerűen érkeznek. Az alábbiakban szeretnék egy átfogó képet adni, hogy mit szabad, mit nem szabad és mit érdemes tenni a lehető leggyorsabb gyógyulás érdekében. Az itt részletezett szabályok betartásával minimalizálható a bölcsességfog műtéti eltávolítása utáni fájdalom és diszkomfort, illetve megelőzhető a szövődmények kialakulása.

Közvetlenül a műtét után

A műtét utolsó mozzanata, amikor a szájsebész gézzel nyomást gyakorol a frissen összevarrt műtéti területre. Ha úgy ítéljük meg, ezután egy gézlapot helyezünk be, melyre erősen rá kell harapni és azt helyben kell tartani legalább  20 percig. A gézt 20 perc után már ki lehet venni és ki kell dobni. Szivárgó vérzés, véres íz ilyenkor még érezhető a szájban, de a nyálat kiköpni nem szabad. A sebet szívogatni, nyelvvel-ujjal piszkálni és öblögetni szigorúan tilos! Ezek ugyanis újabb vérzést indukálnak és a sebben képződött véralvadék feloldódását, elvesztését eredményezhetik. A véralvadék kulcsfontosságú a gyógyulásban. Ha az sérül, a fog helye begyulladhat, és elhúzódik a gyógyulás. Amint úgy érzi, hogy az érzéstelenítő hatása múlni kezd, vegye be az első receptre felírt fájdalomcsillapító tablettát. Elvégezhetők a normális napi teendők, de csak akkor ha arra teljesen alkalmasnak érezzük magunkat. Nehéz fizikai munka vagy kimerítő sporttevékenység végzése legalább 48 óráig nem ajánlott. Helyezzünk hideg jégtasakot arra az arcfelünkre, ahol a beavatkozás történt. Időnként függesszük fel a hűtést néhány percre, mert az a többi fog érzékenységét okozhatja. Műtét után előforduló tünetek, jelenségek A helyi érzéstelenítő miatt a nyelv, áll és az ajak zsibbadása történik, melynek hatása náhány órán át tart, majd elmúlik. Ezalatt az idő alatt enni nem szabad, mert az érzéstelenség miatt könnyen a nyelvünkre, arcunkra haraphatunk, ezzel újabb fájdalmas sebeket okozva. A beavatkozás alatti folyamatos szájnyitástól enyhe fülfájás, állkapocsízületi fájdalom léphet fel, mely átmeneti. A szomszédos fogak érzékenyek lehetnek, de ez is csak átmeneti, néhány nap alatt önmagától elmúlik. A száj húzása miatt a szájzugok kiszáradhatnak és berepedezhetnek. Ajak krém ill. balzsam segít. A műtéti terület gyógyulása nagyon változó lehet.

Vérzés

Enyhe vérzés a műtét után teljesen normális. A sebből vér szivároghat, nedvedzhet, ami a nyálat pirosra festi, ez is normális. A műtét után gézt helyezek a sebre, amire rá kell harapni. A sebre kifejtett nyomás segít a véralvadék kialakulásában. 20 perc elteltével lehet a gézt eltávolítani, és ha még vérzést tapasztalunk akkor újabb 20 percre gézre kell harapni. Jelentősebb vérzés esetén a régi véralvadékot a szájból előbb ki kell öblíteni, majd gézlapra kell 30 percre harapni. Fontos, hogy nyomást gyakoroljunk a sebre, a géz nem azért van, hogy felitassuk vele a vért. A nyomás az, képes megállítani a vérzést. Ha 30 perc után még mindig vérzést tapasztalunk, újabb 30 percre harapjunk gézre. A gézt mindvégig helyben kell tartani és lehetőleg nem mozgatni. Hogy minimalizáljuk a vérzést próbáljunk meg nyugodtak maradni, lassan mozogjunk és maradjunk ülőhelyzetben. Ha a vérzés nem áll el, akkor hívjon bennünket további instrukciókért.

Duzzanat

A műtét utáni duzzanat velejárója a beavatkozásnak. Az arc, az ajkak és a szem körüli területek duzzanata a szervezet rakciója a műtétre és a regeneráció részét képezi. A műtét napján még nem jelenik meg, azonban 12-24 óra elteltével növekedésnek indul, majd a 2-3. napon éri el a maximumát, és csak azután kezd el felszívódni. Nagyjából 1 hét alatt végbemegy a felszívódása. Mindenesetre a duzzanat kialakulását már a műtét után egyből elkezdett jegeléssel minimalizálni lehet. A műtétet követő első 36 órában minél többet jegeli az arcát, annál kisebb méretűre fog a duzzanat megnőni. 36 óra elteltével a hűtésnek már nincs jelentősége. A duzzanat és/vagy fájdalom 5-7 napig fennállhat, ami normális következménye a műtétnek.

Fájdalom

Be kell venni a felírt fájdalomcsillapító tablettákat. Az elsőt akkor, amikor az érzéstelenítő hatása csökkenni kezd és érzékennyé válik a terület. A fájdalom nagymértékben függ a beavatkozástól, de ugyanúgy függ a páciens fizikai és mentális állapotától is. Fájdalomcsillapító tabletta szedése mellett óvatosan vezessen, mert a reflexei lelassulhatnak. Alkoholtartalmú italokat lehetőleg ne fogyasszon. A fájdalom napról napra lassanként oldódik, ha fájdalma nem múlik vagy napról-napra rosszabbodik, értesítsen bennünket.

Cataflam (diclofenac 50 mg) maximális napi adagja 4x1 tabletta, összesen 200 mg.
Hosszú távú szedése gyomorpanaszokat okozhat, és a vesét károsíthatja.
Algopyrin (metamizol 500 mg) maximális napi adagja 4x1 tabletta, összesen 2000 mg.
Túladagolása a májat és a vesét károsíthatja.

Étkezés

Amíg az érzéstelenítő hatását érzi, ne rágjon. Folyadékot fogyasztani az érzéstelenítő hatása alatt is szabad, óvatosan. Szívószálat sose használjon, ugyanis vákumhatás miatt a véralvadék széteshet. Pohárból igyon, és könnyű étrenddel kezdjen. Érdemes sokszor keveset étkezni, hogy minél jobb erőben legyen. Ne hagyjon ki étkezést. Minél több kalóriát, nyersanyagot, fehérjét visz be, annál gyorsabban fog gyógyulni. Igyon sok folyadékot. Tejet és tejterméket a műtétet követő 72 órában ne fogyasszon. Dohányozni és alkoholt fogasztani szintén 3 napig tilos. Amikor rág, az ép oldalt használja inkább, de ha a műtéti oldalt is használja, nem okoz vele problémát. Étkezések után óvatosan kilögybölheti száját, de az erőteljes hosszantartó öblögetést mellőzze.

Tartsa tisztán a száját

A műtét napján ne öblögessen egyáltalán. Első este fogat mosni természetesen kell. A műtéti területet kerülje, de az utolsó fogat is alaposan tisztísa meg. A sebbe ne nyúljon bele, ne piszkálja. A műtétet követő naptól étkezések után óvatosan kilögybölheti száját, de szájöblögetőt először 72 órával a műtét után használjon. A fog helyén egy üreg marad vissza, ami természetes a gyógyulási folyamatban. Fontos, hogy a 4. naptól próbálja meg tisztán tartani a sebet, és szabadítsa meg az ételmaradékoktól. A fogkefével való alapos dörzsölés és az öblögetés a 4. naptól már megengedett és szükséges. Az üreg csak ideiglenesen marad meg, a végső állapotot nagyjából 4-6 hónap múlva éri el a terület. A bölcsességfog helye ekkorra teljesen kitöltődik csonttal és az üreg megszűnik.

Véraláfutás/elszíneződés

A duzzanatot néha az arc fekete, kék, lila, zöld vagy sárga elszíneződése követi, mely általában a műtét utáni 2-3. napon jelenik meg. Teljesen normális jelenség, mely gyakrabban alsó bölcsességfog műtét után mutatkozik. Oka a szövetek közti térbe került vér. A vér felszívódása nagyjából 5 napot vesz igénybe, mely az arcon folyamatos színváltozás mellett történik. A duzzanat és az elszíneződés múlását meleg nedves borogatás meggyorsítja.

Antibiotikum

Az antibiotikumot étkezés előtt vagy után közvetlenül vízzel vegye be az előírtaknak megfelelően. Antibiotikum mellé folyékony formában probiotikumot ne szedjen, mert az könnyedén a seb direkt befertőzéséhez vezethet. Ha diszkomfortot tapasztal az antibiotikum szedése miatt, tabletta forrmájában lehet csak probiotikumot bevenni. De ekkor sem az antibiotikummal együtt, hanem 2 antibiotikum közötti időben. Ha az anntiobiotikumtól kiütései vagy viszketés jelentkezik, azonnal hagyja abba a szedését és keressen bennünket.
Antibiotikum szedése mellett a fogamzásgátló tabletták hatása csökkenhet, a védekezésre fokozott figyelmet kell fordítani.

Éles csontszélek

A műtét után érezhető éles, kiálló részek a műtéti területen nem fogdarabok, hanem az egykor a fogat tartó,hátramaradt csontos falat lehet a nyelvvel tapintani. Ez az ínnyel fedett éles csontszél rendszerint néhány hét alatt önmagától lekerekedik, elsimul. Ha nem így történik, később el lehet távolítani.  Néhány héttel a műtét után a gyógyuló sebből kis csontszilánk távozhat. Ez kis ínyérzékenységgel jár.

Gyulladás

Ha a 2-3. napon a véralvadék valami oknál fogva szétesik vagy feloldódik, akkor a gyógyulási folyamat elhúzódik, és igen erős fájdalommal jár. Ilyenkor a véralvadék helyén lévő üregbe könnyen ételmaradék kerülhet, ami tovább lassítja a folyamatot. Ha nagyon erős csillapíthatatlan, elhúzódó fájdalma van, ami nem javul, keressen bennünket, mert helyi fertőtlenítő kezelésre lehet szükség. A seb gyulladása 2 hét alatt gyógyul.

Varratok

A varratok feladata a sebszélek összetartása, mely lehetővé teszi a gyorsabb gyógyulást és minimalizálja a vérzést. Előfordul, hogy néhány varrat kiesik magától, ez normális. Fogmosásnál a varratokra is rá kell vinni a fogkefe sörtéit és óvatosan megtisztítani azokat. 7-10 nappal a műtét után a varratokat a rendelőben eltávolítjuk.

Nehezített nyelés

A duzzanat érinti a környező izmokat is, ami nehezítetté teszi a nyelést. Ez 2-3 nap alatt feloldódik.

Szájzár

A műtét után szájnyitási korlátozottság léphet fel, mely szintén 2-3 nap alatt elmúlik. Ennek feltétele, hogy nem hagy ki étkezéseket, próbál rágni és artikuláltan beszélni. Egyszóval használja állkapcsát. Így elkerülhető az, hogy a rágóizmok görcsös összehúzódása teljes szájzárhoz vezessen. Fogmosásnál is meg kell próbálni mindig egyre nagyobbra nyitni, tornáztatni az állkapcsot.

Sport

Komoly sporttevékenységet az első 3 napon ne végezzen. A hajlongás, rázkódás a véralvadékot veszélyeztetik és azzal a normális sebgyógyulást. 1 héttel a műtét után már újra lehet bármilyen sporttevékenységet folytatni.

Egyéb tilalmak

Úszni vagy szaunázni 1 hétig a műtét után nem szabad. Fúvós hangszeren pl. trombitán játszani 2 hétig a műtét után nem javallt.

Minden száj más, nincs két egyforma. Úgyhogy ha valamilyen panaszt észlel, vagy kérdése volna, ne ismerősei körében, hanem hozzáértőktől, tőlünk vagy fogorvosától kérdezzen.