Facebook

Bemutatkozás

Néhány gondolatot szeretnék megosztani arról, hogy miért hoztam létre egy szájsebészet központú rendelőt, és miért van szükség erre manapság a komplex fogorvosi ellátásban.

Régi barátság

A legfőbb okok között szerepel, hogy már egyetemi éveim alatt tudtam, mindenképp sebészeti területen szeretnék dolgozni. Volt szerencsém korán belecsöppenni a szájsebészet izgalmaiba, és rengeteget köszönhetek mentoraimnak, akik elejétől kezdve támogattak, és akik nélkül szakmai fejlődésem nem így alakult volna. Hallgatóként legtöbbet Dr. Dr. Bogdán Sándor és Dr. Joób F. Árpád docens Uraktól tanulhattam. Az utolsó egyetemi évemet tanulmányi ösztöndíjjal Ausztriában (Innsbruck) tölthettem, ahol 1 évig Prof. Dr. Dr. Michael Rasse vezetése alatt a maxillofaciális sebészeti osztályon dolgoztam, tanultam. Külföldi tanulmányutam után egyenes út vezetett a fogorvosi diplomám (2011 summa cum laude) megszerzéséhez. A következő 3 évben rezidens szájsebész voltam a Semmelweis Egyetem Fogorvosi Centrumának Ambuláns Szájsebészeti Osztályán, ahol tutoromnak, Dr. Gyulai-Gaál Szabolcs docens Úrnak köszönhetően tovább mélyítettem szájsebészeti tudásomat. 2014-ben sikeresen abszolváltam dentoalveoláris sebészeti szakvizsgám. Közvetlenül ezután, 2014 és 2018 között az Implantcenter Szájsebészeti és Fogászati Klinika szájsebésze voltam, ami megteremtette a lehetőséget tudásom további szélesítésére a szájsebészeti beavatkozások teljes spektrumában.

„Mivel az elmúlt évek során lehetőségem volt mind állami mind privát orvosi ellátásban dolgozni, úgy gondolom sikerült egy olyan szájsebészetet létrehozni, ahol az egyetemi felkészültség, alaposság és biztonság nyugodt körülmények között, elegáns környezetben, modern eszközök és anyagok felhasználásával érhető el a hozzánk érkező páciensek számára.”

Változik a világ

A másik fontos ok a szájsebészet igen gyors ütemű fejlődése, amivel nagyon nehéz lépést tartani. Régebben a szájsebészet tárgykörébe kevesebb és más típusú beavatkozás tartozott, aminek műszaki hátterét nem volt lehetetlen megteremteni egy általános fogorvosi rendelőben. Az utóbbi 15 évben azonban - főleg az implantátumok és csontpótlások megjelenése és elterjedése óta - egyre nehezebb követni és akár az elméleti, akár a technológiai hátteret megteremteni a rendelőknek. Az implantátumok behelyezése és csontpótló műtétek elvégzése már nem szerepelnek egy általános fogorvosi kezelésre berendezkedett rendelő szolgáltatásai között. De nem kell mindig ennyire komplex beavatkozásokra gondolnunk, mert egy bölcsességfog eltávolítás vagy egy többgyökerű fog eltávolítása is okozhatnak meglepetéseket. Ezek miatt egyre több fogorvos kolléga keres meg azzal a kéréssel, hogy a kezelési terv szájsebészeti oldaláról konzultáljunk, aztán a sebészeti beavatkozásokat már a mi rendelőnkben végezzük el. Ez a páciens részéről is jobb, mert az egyszerűbbnek tűnő kezeléshez is úgy kezdünk neki, hogy a legnagyobb nehézségekre és komplikációkra is fel vagyunk készülve. Így pedig egyszerre spórol mindenki időt, ami a mai világban szintén nem utolsó szempont.

„Rendelőnk minden elképzelhető szájsebészeti beavatkozáshoz szükséges géppel, műszerrel, eszközzel és anyaggal rendelkezik, amivel sok budapesti klinika szájsebészeti támogatását tudjuk nap, mint nap megvalósítani.”

Kicsi a világ

Kinyíltak a kapuk átvitt és fizikai értelemben is. Gyerekjáték megszervezni egy utazást, a diszkont légitársaságok révén lassan vonatjegyáron repülhetünk Európában. A határok megszűntek, már nincsenek távolságok, és ez a betegellátásra is hatással van. Az emberek szívesebben utaznak, és már nem csak nyaralás, rokonlátogatás, síelés vagy vásárlás céljából, hanem fogorvosi kezelések miatt is. Köztudott, hogy Kelet-Európa és ezen belül Magyarország a fogászati turizmus egyik központja. Mivel a nyugat-európai országokban egy-egy állami fogászati kezelésre sokszor hónapokat kell várni, a magánorvosok pedig nagyon drágák, nem csoda, ha milliók döntenek úgy évről évre, hogy Budapestre utaznak fogorvosi kezelésre, ahol gyorsabban, jó minőségben és jóval olcsóbban juthatnak ugyanolyan vagy sokszor magasabb szintű ellátáshoz, mint odahaza, saját országukban. Ez pedig a hazai mellett nemzetközi igényt is állít elénk, de örömmel vesszük, hogy külföldi páciensekkel is foglalkozhatunk. Nem is beszélve a rengeteg elvándorolt vagy csak ideiglenesen külföldön élő honfitársunkról, akik szép számmal maradtak meg magyarországi fogorvosuknál, szájsebészüknél.

„Szerencsére a mai világban a rendszeres 6 havi kontrollra járás is könnyen megoldható, így határon túli magyarok fogászati, szájsebészeti ellátásában is komoly részt tudunk vállalni.”

Szakterületek és szakorvosok

Az előbbiekből adódik az is, hogy a fogorvosláson belül levő szakágak is egyre inkább elkülönülnek. Az orvosok is igyekeznek egyes fogászati területekbe jobban belemélyedni, szakosodnak, és tevékenységük egyre inkább specializálódik. Nem véletlenül keresünk gyermekünk számára gyerekfogászatot, vagy a kusza fogak miatt fogszabályozó szakorvost. A bölcsességfogak eltávolítására vagy implantátum beültetésre szájsebészt, ínyproblémákra parodontológust, bonyolult gyökérkezelésre endodontust érdemes keresnünk. A ritka, nem mindennapos eseteket is könnyebben ellátó szakorvosok nemcsak elméletben, hanem műszerezettség tekintetében is felkészültebb az adott területen. Ezért döntöttem úgy, hogy alapítok egy helyet, ahol minden szájsebészeti beavatkozás elvégezhető a legnaprakészebb irányelveknek megfelelően, a legmodernebb műszerek és anyagok segítségével. Minden fogorvosi praxisban előfordulnak olyan esetek, amihez segítséget tudok nyújtani.

„Ha komplex esettel állunk szemben, akkor az több szakember összehangolt munkáját is igényelheti. Ilyenkor a pácienst különböző rendelőkben különböző szakorvosok kezelik, az előre megbeszélt kezelési terv alapján.”

A szájsebészet teljes spektruma egy helyen

A Dinusurgery Szájsebészeti Magánrendelőben a szájsebészet és parodontológia teljes spektruma elérhető. Az egyszerű foghúzástól a legbonyolultabb bölcsességfog eltávolításig, cysta eltávolítása - kezelése, nyálkahártya elváltozás kezelése, biopszia, ínyplasztika, preprotetikai műtétek, és a fogszabályozást segítő speciális műtétek is megtalálhatók. A szolgáltatások teljes sora itt olvasható. Mivel volt szerencsém éveken keresztül több országban szájsebészként praktizálni, viszonylag nagy gyakorisággal találkoztam komplex esetekkel a hozzám utalt páciensek körében. Most sincs ez másképp. Számos fogorvos kollégával dolgozom együtt, és végzem el az indikált szájsebészeti beavatkozásokat II. kerületi rendelőmben. Ha Ön vagy fogorvosa úgy gondolja, hogy szájsebész közreműködésére lenne szükség, akkor kérjen konzultációs időpontot telefonon, vagy jelentkezzen be üzenetben.

„Nálunk biztonságban érezheti magát, mert a legbonyolultabb beavatkozásokat is fájdalommentesen, kíméletesen, de ugyanakkor hatékonyan, sebészi pontossággal végezzük el.”
Dr. Dinu Roland
Fogszakorvos
Dentoalveoláris sebész