Facebook

Az első vizit

Az első találkozás tulajdonképpen egy konzultáció, mely során alapos állapotfelmérést és szájvizsgálatot végzünk, illetve elkészítjük a szükséges röntgeneket, CT felvételt. Az információk birtokában végül írunk egy kezelési tervet majd megbeszéljük az egyes beavatkozások részleteit, a kezelések pontos menetét.

1

Feltérképezés

Megismerkedéskor kitérünk a fontosabb múltbéli fogászati beavatkozásokra, az aktuális fogászati problémákra, panaszokra és különös tekintettel a páciens elképzeléseire. Erre kellő időt szentelünk, hisz már a kezelés elején olyan meghatározó tények, gondolatok hangozhatnak el a páciens részéről, melyek figyelembe kell vennünk az egyénre szabott kezelési terv elkészítése során. Mivel minden eset különbözik, a megoldásnak is mindig egyedinek kell lennie. Az első beszélgetés éppoly fontos az individuális kezelési terv megalkotásában, mint a többi vizsgálat, amit ezt követően végzünk.

Természetesen más fogászatról, beutalóval érkező páciensek esetében a kellő információk tudatában a megbeszélés után azonnal is elvégezhető a kezelés. Az első vizit alkalmával leginkább kisebb horderejű beavatkozásokat végzünk.
 

2

Szájvizsgálat

Egy átfogó képet kapunk többek között a szájhigiénéről, az íny- és csontviszonyokról, a harapási formáról és nem utolsó sorban a fogak, tömések, fogpótlások állapotáról. A helyes fogmosási technikáról és a különböző fogtisztító segédeszközök használatáról már ezen a ponton említést teszünk, ha annak szükségét látjuk. A tökéletes szájhigiéne bizonyítottan növeli a szájsebészeti beavatkozások sikerarányát és szövődménymentes gyógyulását. Ha bölcsességfog eltávolításról konzultálunk, fontos annak megállapítása, hogy az előtört-e már az ínyen vagy sem vagy, hogy lesz-e elegendő helye a teljes előtöréshez?

Ha implantátum beültetését tervezzük, az íny állapotának vizsgálata mellett fontos a megfelelő csontvastagság ellenőrzése.
 

3

Röntgen

Röntgenek segítségével képet kapunk a csontban zajló folyamatokról. Néha olyan rejtett gyulladások kerülhetnek felfedezésre, amik addig gócbetegség tüneteit idézték elő (foltos hajhullás, bőrkiütések, ízületi fájdalmak, szemgyulladás). A tervezésnél fontos a gyulladások feltérképezése, és mielőbbi eliminálása, hiszen műtétet sem krónikus sem akut gyulladásban nem végzünk. A röntgen felvételek fontos információval szolgálnak az anatómiai viszonyokról is, ami alapvető a tervezés fázisában. Így ha nem rendelkezik 1 éven belül készített röntgen felvétellel, ezt az első vizit alkalmával szükség szerint mind helyben el tudjuk végezni.

A fogászati röntgen diagnosztika rengeteget fejlődött az utóbbi évtizedben. Rendelőnkben már minden röntgen felvétel digitálisan készül, így megőrzésük is biztonságosabb, mint filmre készített elődeiknél. Ezen felül pontosabb képet adnak, kisebb sugárterhelés mellett. A legnagyobb áttörést egyértelműen a 3D képet adó CBCT hozta, ami gyökeresen megváltoztatott mindent. Egyes szájsebészeti beavatkozások előtt illetve csontpótlásnál és implantációnál elengedhetetlen a 3D CT felvétel készítése a jobb eredmény érdekében. Panoráma röntgen és intraorális kis röntgen mellett 3D CBCT készítésére is természetesen lehetőség van a rendelőben.
 

4

Lehetőségek

Mint sok más területen, a szájsebészetben is szigorú szabályok mellett dolgozunk. Vannak olyan fiziológiai folyamatok, melyekbe nincs beleszólásunk. Ilyen pl., hogy egy foghúzás után 3 hónapot kell várni a csontgyógyulással, mire implantátumot lehet a területre beültetni, vagy az, hogy átlagosan 6-9 hónapba telik, mire egy arcüregemelés teljesen becsontosodik. Ezek olyan élettani folyamatok, melyeket nem szabad sürgetni. Mindent mérlegelve, közösen választjuk ki azt az utat, ami a páciens számára is teljesen megfelelő, és orvosi szempontból is a legelfogadottabb, legbiztosabb, leghosszantartóbb megoldást fogja nyújtani. Legyen szó egy egyszerű fogeltávolításról vagy akár a legbonyolultabb implantációs esetről. A legnehezebb döntés sokszor, amikor kompromisszumokat kell hozni a jó funkció érdekében az esztétika oltárán. Mivel az esetek több lehetséges módon oldhatók meg, ezek ismertetése után közösen választjuk ki a végső tervet.

Vannak kiskapuk, melyek megrövidíthetnek egy kezelést, de ismerni kell a megfelelő módszereket, és annak határait. Pl. 3 hónapról 6 hétre, azaz felére csökkenthető az implantáció utáni várakozási idő, ha a speciális Straumann Roxolid SLActive implantátum kerül beültetésre.
 

5

Árajánlat

Miután minden eshetőséget alaposan körbejártunk, írásban is összefoglaljuk a kezelési tervet. Mivel az anyagi oldal is fontos tényező a döntésnél, arra is lehetőség van, hogy egyszerre több árajánlatot készítsünk, ami segíthet a döntéshozatalban. Az árajánlatban szerepel az egyes kezelések költsége, illetve a gyógyulási idő, amit két kezelés között minimálisan ki kell várni. Mivel egy teljes kezelés hossza akár 1 év is lehet, és sokszor műtétre/műtétekre is szükség van, egy ilyen kezelési tervről ajánlatos nem rögtön a fogorvosi székben egyedül dönteni.

Ez a dokumentum nagyon fontos, hiszen az első vizitben nagyon sok információ hangzik el, ami így nem vész el, ugyanakkor jó vezérfonal a hosszabb kezeléseknél a páciens számára..
 

6

Időpont

Ha a kezelés elkezdése mellett dönt, időpontot akár már a vizit végén, vagy később e-mailben/telefonon tudunk egyeztetni. Legalább 2 héttel a tervezett időpontja előtt célszerű jelentkezni, hogy rugalmasan tudjunk időpontot megbeszélni. A kezelés elkezdése előtt rendszerint szükség van egy professzionális fogtisztításra, mely egy fogkőeltávolítást, homokfúvást, polírozást jelenti. Ennek szükségességéről az első vizit alkalmával tájékoztatjuk.

A szakorvosi konzultáció és kezelési terv készítése 10.000 Ft. Az egyes röntgenek és kezelések árai az árlistánkban megtalálható.
Ha bármi kérdése van jelentkezzen be szakorvosi konzultációra, írjon vagy hívjon bátran!

Dr. Dinu Roland
Fogszakorvos
Dentoalveoláris sebész